Datuk R Ramanan MIC

Datuk R Ramanan : Bersama Perangi Pemerdagangan Manusia

Datuk R Ramanan Menyeru Rakyat Malaysia Memerangi Masalah Pemerdagangan Manusi

Isu penyeludupan orang dan penyeludupan migran adalah isu rumit yang melibatkan pelbagai pihak berkepentingan dan pelaku merentasi rantaian pemerdagangan, dengan pelbagai modus operandi.

Memandangkan Malaysia adalah destinasi popular di kalangan pekerja asing atas sebab-sebab ekonomi atau sebagai negara transit, kumpulan-kumpulan rentan ini terdedah kepada menjadi mangsa pemerdagangan seksual dan buruh. Aduan tentang pemerdagangan manusia sentiasa diserahkan kepada SUHAKAM selama bertahun-tahun. Walaupun bukan agensi penguatkuasaan jenayah transnasional, SUHAKAM bertindak sebagai jambatan antara pengadu dan agensi penguatkuasaan untuk memastikan tindakan segera dan sesuai diambil atas setiap aduan.

Datuk R Ramanan berpendapat bahawa pemerdagangan manusia dan penyeludupan migran harus ditangani dengan segera oleh pihak berkuasa yang berkaitan. Dalam menyokong usaha negara untuk memerangi pemerdagangan orang, SUHAKAM telah mengadakan pelbagai dialog dan perbincangan meja bulat dengan agensi Kerajaan yang relevan dan pihak berkepentingan lain, serta membuat penyerahan kepada Majlis Anti-Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (MAPO) dalam Malaysia.

Badan kerajaan juga mengadakan lawatan berkala ke tempat perlindungan untuk mangsa pemerdagangan manusia dan terus menggalakkan kesedaran yang lebih tinggi di kalangan semua lapisan masyarakat bahaya pemerdagangan orang serta kepentingan untuk memastikan hak asasi mangsa terjejas dijamin dari saat mereka berada diselamatkan, dan semasa pemulihan dan penyatuan semula mereka ke dalam masyarakat.

 

 

Kaji Selidik Suhakam Banyak Membantu: Datuk R Ramanan MIC

SUHAKAM mencatat dengan serius mengenai laporan Jabatan Perdagangan Luar Negeri (TIP) Jabatan Negara Amerika Syarikat bahawa Malaysia telah diturunkan ke Senarai Tier 3 Watch kerana gagal mematuhi sepenuhnya piawaian minimum untuk penghapusan pemerdagangan di bawah Akta Perlindungan Mangsa Perdagangan Amerika 2000 (TVPA), walaupun dua pengecualian berturut-turut diberikan pada 2012 dan 2013 masing-masing.

Kebimbangan khusus Datuk Ramanan adalah penemuan Jabatan Negara bahawa usaha Malaysia dalam memerangi pemerdagangan manusia dalam tiga aspek utama iaitu pendakwaan, perlindungan dan pencegahan tidak mencukupi atau memuaskan, dan beberapa aspek tersebut telah diserlahkan secara konsisten oleh Suruhanjaya pada masa lalu.

 

Datuk Ramanan MIC Menyokong Usaha Kerajaan

Memandangkan kesan negatif penurunan harga oleh Jabatan Negara, khususnya mengenai rekod hak asasi manusia dan pembangunan ekonomi negara, Datuk R Ramanan menyeru Kerajaan untuk meningkatkan usaha untuk mencegah dan memerangi penyeludupan manusia dan penyeludupan migran, serta memastikan perlindungan penuh dan bantuan untuk korban yang diperdagangkan dan diseludup di semua peringkat, selaras dengan piawaian antarabangsa yang ditetapkan oleh Protokol PBB untuk Mencegah, Menindas dan Menghukum Pengedaran Orang, Terutama Wanita dan Kanak-kanak.

 

Pautan Khas Datuk R Ramanan MIC

www.theborneopost.com/2017/01/16/3000-claim-cheated-in-ponzi-scheme-scam/

www.itsnabilck.com/dato-ramanan-ramakrishnan/

https://www.instagram.com/datuk.r.ramanan/ 

Dato’ Ramanan Ramakrishnan Advises on Ponzi Schemes

 

Datuk R Ramanan