Ketahui Malaysia, negara beriklim tropika

Malayia adalah negara yang terbaik jika anda ingin mengalami kepelbagaian tempat menarik dengan iklim tropika. Terletak di Asia Tenggara, Malaysia pastinya destinasi terbaik untuk anda kunjungi. Senarai ini akan menunjukkan lebih info mengenai tempat menarik di Malaysia.

1. Melaka

Lihat tempat menarik di Melaka yang anda boleh lawati seperti di bawah. Kenali sejarah permulaan Malaysia dan pemerintahan British di Malaysia dengan sejarah Melaka.

Melaka dikenali sebagai Melaka Negeri Bersejarah, Melaka Darul Azim atau Negeri Hang Tuah. Melaka telah diisytiharkan oleh UNESCO sebagai Bandar Warisan Dunia (World Heritage). Disini terdapat pelbagai tempat bersejarah yang anda boleh kunjungi sambil pelajari sejarah negara kita.

1. Freeport A’famosa Outlet Village

2. The Pirate Adventure Melaka

3. Homestay Limastiga, Umbai

4. Dataran 1 Malaysia, Klebang

5. Muzium Kapal Selam

2. Pulau Pinang

Pulau Pinang terdiri daripada bahagian pulau dan juga tanah besar yang dikenali sebagai Seberang Perai. Keluasan. Dipisahkan diantara Negeri Kedah di sebelah Utara dan Timur, Negeri Perak di sebelah Selatan dan Perairan Selat Melaka dan Sumatera (Indonesia) di sebelah Barat. Pulau Pinang atau Penang terletak berhampiran dengan persisiran barat laut Semenanjung Malaysia. kawasan pulau adalah 285 km2 yang terpisah sepenuhnya daripada Seberang Perai.

Senari tempat menarik di Penang:

1. PENANG ESCAPE THEME PARK

2. BUKIT BENDERA, PENANG

3. PANTAI BATU FERRINGHI, PENANG

4. PENANG STREET ART

5. Kilang Batik Penang

3. Perak

Dikenali sebagai Perak Darul Ridzuan merupakan negeri kedua terbesar yang merangkumi 8 daerah di dalamnya. Perak merupakan negeri yang kedua terbesar di Semenanjung Malaysia selepas Pahang, dan keempat terbesar di Malaysia. Penemuan arkeologi menunjukkan bahawa Perak telah didiami sejak zaman prasejarah. Legenda menceritakan tentang sebuah kerajaan Hindu-Melayu yang disebut Gangga Negara di barat laut Perak.

Terdapat pelbagai tempat menarik di Perak yang anda perlu tahu, lihat senarai di bawah ini.

1. Art Of OldTown (Ipoh Street Art)

2. Menara Condong Teluk Intan

3. Bukit Larut (Maxwell Hill)

4. Gua Tempurung

5. Kellie’s castle

4. Cameron Highland

Lihat senarai di bawah untuk tempat menarik di Cameron Highland:

1. BIG RED STRAWBERRY FARM

2. CACTUS VALLEY

3. LADANG TEH BOH SUNGAI PALAS

4. CAMERON ADVENTUROUS

5. PASAR MALAM SUNGAI RUIL

Jika anda jemu dengan cuaca panas dan kesesakan ibu kota, larilah sebentar ke Cameron Highland, Tambahan pula terdapat banyak tempat menarik di Cameron Highland, Destinasi nyaman yang terkenal dengan udara sejuknya yang dingin dan pemandangan yang menakjubkan,Cameron Highlansd adalah destinasi sasaran popular pelancong tempatan dan antarabangsa.

tempat menarik di langkawi

5. Langkawi

Pulau Langkawi adalah salah satu daripada lokasi utama pelancongan di Malaysia. Ianya merangkumi 99 pulau yang terpisah daripada Semenanjung Malaysia di sepanjang Selat Melaka. Berkeluasan hampir 48,000 hektar, Pulau ini dipenuhi dengan tempat-tempat menarik yang patut dikunjungi. Selain itu, Pulau Langkawi dan lagendanya tidak dapat dipisahkan, terutamanya Mahsuri.

Baca tempat menarik di Langkawi yang anda boleh kunjungi:

1. Kereta Kabel Langkawi

2. Skybridge

3. Tasik Dayang Bunting

4. Laman Padi

5. Makam Mahsuri

Melancong lah ke Malaysia negara beriklim tropika ini. Ajak ahli keluarga untuk bercuti di Malaysia dan nikmat alam tropika.

Ikut link ini untuk tempat menarik di Perak: http://teguhprasetyo.com/tempat-menarik-di-perak/